جاوا اسکریپت یاد بگیریم یا جی کوئری ؟
مقالات طراحی سایتبرای طراحی سایت باید به سراغ یادگیری زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت بریم یا کتابخانه جی کوئری ؟ واقعا به کدامیک نیاز داریم و وظیفه هریک از این ابزارها چیست ؟ یکبار برای همیشه این مشکل را در این مقاله حل خواهیم کرد !
در این مقاله قصد داریم تا به یکی از مهم ترین سئوالات در حوزه فرانت اند پاسخ دهیم ! جاوا اسکریپت یاد بگیریم یا جی کوئری ؟ یکی از سئوالاتی که ذهن بسیاری از علاقمندان و همچنین دانشجویان مسیر فرانت اند را درگیر نموده است . بهتر است در این مقاله یکبار برای همیشه تکلیف این موضوع را مشخص کنیم !
در همین ابتدای مقاله بسیار کوتاه و مفید : اگر قصد دارید تا در زمینه فرانت اند کار کنید ، تنها ملزم به یادگیری جی کوئری هستید و صرفا باید بخش های کمی از زبان جاوا اسکریپت را یاد بگیرید . اما با چه حسابی این حرف را میزنیم ؟ ادامه مقاله را به شکل کامل مطالعه کنید تا بخوبی متوجه شوید .
جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی در حالت اسکریپتی است و بسیاری از دانشجویان و حتی طراحان و برنامه نویسان ، معنی اسکریپت را نمی دانند . در حالت کلی زمانی که شما مجموعه کدهایی دارید که نهایتا در یک صفحه قرار است اجرا شوند ، به مجموعه کدهای شما اسکریپت گفته میشود ، یعنی برای مثال ممکن است شما در زبان php به تعداد 100 خط کد را برنامه نویسی کرده باشید ، در این حالت شما یک اسکریپت php دارید که اجرا شده و نتیجه یا نتایج مورد انتظار را نمایش خواهد داد .
یا برای مثال در زبان جاوا اسکریپت ، شما ممکن است برای ساخت یک اسلایدر ، قطعه کدی 100 خطی را نوشته باشید که شما در اینصورت یک اسکرپیت به زبان جاوا اسکریپت دارید . پس این مفهوم اسکریپت است . اما اینکه جاوا اسکریپت چیست و چه کاری انجام خواهد داد را دقیقا بررسی میکنیم !
جاوا اسکریپت چیست و چه کاری انجام میدهد !
ما با تعاریف سخت وپیچیده که در اینترنت و برخی سایت ها وجود دارد کاری نداریم ، در اینجا قصد داریم یک تعریف ساده خدمتتان ارائه کنیم . جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی است به این دلیل که دارای حلقه و شرط و دستورات کنترل و همچنین متغیر ها است . اما این زبان برنامه نویسی ، حقیقتا و اساسا برای اسکریپت نویسی در سمت فرانت اند طراحی شده است و کارایی اصلی آن برای بخش بک اند نیست !
این ساده ترین و درست ترین تعریف از زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت و کاربرد اصلی آن است . شاید در این بین برای شما سئوال پیش آید که برای کار روی سیستم هایی همچون Nodejs باید به صفرتاصد زبان جاوا اسکریپت مسلط بود اما در حالی که حقیقت اینطور نیست . هر فریمورک برای خود ، چارچوب مشخصی دارد که باید باتوجه به دستورات و تمپلیت های تعریف شده در داخل آن ، کدنویسی انجام داد .
برای مثال فریمورک بوت استرپ ، یک فریمورک برای زبان طراحی css است ساختار اصلی این فریمورک با زبان طراحی css کدنویسی شده است و شما اگر کتابخانه مربوط به این فریمورک را باز کنید ، خواهید دید که جز کدهای css چیزی داخل آن وجود ندارد . اما آیا شخصی که به کل css مسلط است میتواند در عرض 1 دقیقه از بوت استرپ استفاده کند ؟ باید گفت خیر ! این شخص برای استفاده از بوت استرپ باید ابتدا قواعد و روش استفاده از آن را مطالعه نموده و سپس با تمامی دستورات آن آشنا شود ، سپس متناسب با پروژه ، تصمیم بگیرد که در کدام بخش ها باید از کدام دستورات استفاده کند .
در ابزارهایی همچون Nodejs و ارتباط آن با زبان جاوا اسکریپت نیز داستان بر همین اساس است پس اینکه با تسلط کامل به جاوا اسکریپت میتوانید در کوتاه ترین زمان به Nodejs مسلط شده و با آن کار کنید به هیچ عنوان تعریف درستی نیست چرا که ساختار کدنویسی در Nodejs و یا سایر فریمورک های جاوا اسکریپتی ، به روش های متفاوتی است .
جاوا اسکریپت همانطور که گفته شده ذاتا برای قسمت فرانت اند و ایجاد رویداد ها و کنترل برخی شروط طراحی شده است . اما چرا این زبان ، زبان برنامه نویسی است و همانند css زبان طراحی نیست ! همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد ، در جاوا اسکریپت میتوانیم از شرط ها استفاده کنیم ! برای مثال هنگام اعتبار سنجی فرم های سایت ، تنظیماتی را داشته باشیم که اگر حین ثبت نام ، سن کاربر که با توجه به تاریخ تولد او محاسبه خواهد شد ، کمتر از 20 باشد ، امکان ثبت نام به او داده نشود .
خب در این قسمت چندین عمل مختلف وجود دارد . البته باید تاریخ تولد کاربر را از سال جاری کسر کنیم تا بتوانیم سن او را داشته باشیم . خب این یک عمل ریاضی است و نیاز به یک بان برنامه نویسی دارد که در سمت کاربر یا همان فرانت اند این کارها را انجام دهد که جاوا اسکریپت برای همین کار ساخته شده است . پس از انجام محاسبات ، باید شرطی بررسی شود که در اینجا یک دستور if نیاز داریم و سپس با یک دستور مقایسهای بررسی شود که آیا این عددی که سن کاربر است از 20 کوچک تر است یا نه !
خب تمامی این فرآیند ها را نمیتوان با html و css انجام داد و تنها راه ، استفاده از جاوا اسکریپت است که بتوانیم دستورات محاسباتی ،مقایسهای و شرطی را اجرا کنیم . برای انجام این موارد ما نیاز به سرور خاصی نداریم و تمامی دستورات در قسمت فرانت اند پردازش شده و نتیجه آنها نمایش داده خواهد شد پس حالا راحت تر متوجه خواهید شد که جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی برای بخش فرانت اند است . خب اما اکنون به سئوال اصلی این مقاله باید پاسخ دهیم که جاوا اسکریپت یاد بگیریم یا جی کوئری ؟
جاوا اسکریپت یاد بگیریم یا جی کوئری ؟
از آنجایی که جاوا اسکریپت یکی از زبان های نسبتا با قدمت است و دستورات آن نیز دست خوش تغییرات زیادی نشده ، ساختاری طولانی دارد و به این معنی است که شما برای نوشتن یک دستور مثلا برای انتخاب یک div با کلاس یا آیدی بخصوص باید 1 خط کد بنویسید همانند مثال زیر :
const element = document.getElementById(id);
خب در اینجا ما به کمک زبان جاوا اسکریپت ، یک div با آیدی مشخصی که در html به آن نسبت داده شده است را انتخاب کردیم . این تنها یک انتخاب بود و پس از انتخاب باید کارهایی که لازم است روی این دیویژن انجام شود برای مثال ممکن است قصد داشته باشیم تا رنگ آن را در ساده ترین حالت تغییر دهیم و یا تعیین کنیم که اگر داخل آن کلیک شد برای المان های دیگر صفحه اتفاقات خاصی رخ دهد . نوشتن یک دستور ساده در جاوا اسکریپت ممکن است حداقل 10 تا 20 خط کدنویسی نیاز داشته باشد .
همین کدنویسی های طولانی و طاقت فرسا ، باعث شد تا جمعی از برنامه نویسان در جاوا اسکریپت به فکر ابداع کتابخانهای باشند تا بتوان دستورات اصلی زبان جاوا اسکریپت را که بیشتر آن مربوط به بخش رویدادهای صفحه و دستوراتی همچون کلیک ، هاور و … است را پوشش داده و کدنویسی را برای فرانت اند کاران آسان نماید . این کتابخانه با پوشش بخش های بسیار زیادی از زبان جاوا اسکریپت تحت عنوان جی کوئری ( jQuery ) ارائه شد .
برای اینکه شما در کتابخانه جی کوئری کدنویسی کنید ، مستلزم این هستید که با اصلی ترین بخش های زبان جاوا اسکریپت که شامل متغیر ها ، آرایه ها ، حلقه و شرط و همچنین توابع ، دستورات عملیاتی ، محاسباتی و منطقی است . شما با یادگیری همین سرفصل های ساده از زبان جاوا اسکریپت میتوانید یادگیری و همچنین استفاده از جی کوئری را شروع کنید .
در جی کوئری شما میتوانید دستور بالا را به شکل زیر خلاصه کنید :
$( "#myDiv" );
به سادگی با همین مثال میتوانید درک کنید که تا چه اندازه کدنویسی شما در بخش فرانت اند توسط جی کوئری ساده تر خواهد شد . البته باید این نکته را فراموش نکنید که کدنویسی در جی کوئری تماما بر پایه جاوا اسکریپت و دستورات جاوا اسکریپت است اما در خود جی کوئری دستورات و روش کدنویسی خاصی وجود دارد که شما باید این موارد را بخوبی فرا بگیرید که بسیار ساده و قابل فهم است و میتوان گفت این کتابخانه به شکل سطح بالا ( نزدیک به زبان انسان ) طراحی شده است .
قدرت جی کوئری در اینجاست که میتوانید تمامی کارهایی که با جاوا اسکریپت نیاز به انجام آنها دارید را هم به شکل خلاصه نویسی شده انجام دهید و هم اینکه برای ایجاد المان هایی همچون اسلایدر ، آکاردئون و المان هایی از این دست لازم نیست تا خودنان کدنویسی کنید بلکه از کتابخانه هایی که توسط کدنویسان جاوا اسکریپت برای جی کوئری ایجاد شده است استفاده کنید . هم اکنون بیش از ده ها و شاید صدها هزار پلاگین جی کوئری برای انواع کارهای مختلف وجود دارد که میتوانید تنها با دانلود آنها و یک آدرس دهی ساده در داخل پروژه ، در کمتر از چند ثانیه یک اسلایدر فوق العاده جذاب در سایت خودتان ایجاد کنید .
اگر نیاز به نگارش دستورات خاصی دارید ، مثلا زمانی که کاربر روی یک نوشته کلیک کرد ، یک دیویژن باز شده و زیر آن پیغامی نمایش داده شود ، میتوایند تنها با دو دستور click و دستور fadeToggle و در 2 خط این کار را انجام دهید .
پس شما هر چیزی که در زبان جاوا اسکریپت برای قسمت فرانت اند نیاز دارید در بیش از 80 درصد داخل جی کوئری پوشش داده شده است . اما اکنون چگونه میتوانیم با توجه به گفته های بالا ، آن بخش های مقدماتی زبان جاوا اسکریپت را ابتدا یاد گرفته و سپس به سراغ جی کوئری برویم ؟ اینجاست که دوره های آموزشی سایت سئو نود شما را بی نیاز خواهد کرد . در ابتدای مطلب ، دوره آموزشی نابغه جی کوئری را معرفی کردیم . اگر وارد صفحه جزئیات این دوره شده و محتوای آن بعلاوه جلسات آموزش دوره را بخوبی مطالعه کنید ، متوجه خواهید شد که در قسمت های ابتدایی دوره ، تمامی سرفصل های زبان جاوا اسکریپت که برای شروع جی کوئری نیاز دارید به شکل جامع پوشش داده شده و لذا شما نیاز به یادگیری هیچ سرفصل دیگری ندارید .
در دوره نابغه جی کوئری سئو نود ، شما یکبار برای همیشه جاوا اسکریپت مقدماتی ، جی کوئری ، پلاگین ها ، جی کوئری یو آی ، جی کوئری بوت استرپ ، کدنویسی اختصاصی و همچنین تکنولوژی Ajax را بخوبی یاد خواهید گرفت . Ajax یکی از زیرشاخه های زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت است که به شما امکان انجام برخی فرآیند ها بدون نیاز به بارگذاری مجدد صفحه را خواهد داد . برای مثال حذف آیتم های داخل سبد خرید در فروشکاه های اینترنتی بدون نیاز به رفرش شدن صفحه از جمله نمونه های تکنولوژی Ajax است .
در این مقاله سعی داشتیم تا با کوتاه ترین توضیحات ، خدمت شما عزیزان به صراحت توضیح دهیم که اگر قصد دارید تا یک فرانت اند کار ماهر باشید نیازی به تمرکز روی جاوا اسکریپت ندارید و هر آنچه که برای کار در بخش فرانت استفاده خواهید کرد داخل جی کوئری وجود دارد .
امید قدیمی هستم ، 8 سال است که در زمینه طراحی و برنامه نویسی وب سایت فعالیت می کنم . توسعه دهنده فرانت اند ، طراح و برنامه نویس انواع وب سایت های وردپرسی ، فعال در زمینه تولید محتوا و سئو وب سایت
نقشه راه فرانت
اگر قصد دارید تا یک طراح ماهر باشید ، ما درست ترین مسیر را برای شما فراهم کردیم و فقط کافیست همراه ما باشید
برای اینکه یک قرارداد درست جهت طراحی سایت داشته باشید باید چه نکاتی را داخل آن مدنظر داشته باشید ؟ مهمترین مواد یک قرارداد طراحی سایت چیست ؟ همچنین یک نمونه قرارداد رایگان نیز دانلود کنید !
12 سایت ضروری برای طراحی سایت امروز در این مقاله بسیار جذاب و کاربردی با هم هستیم تا 12 سایت ضروری برای طراحی سایت را که فوق العاده کاربردی هستند خدمت شما معرفی کنیم . همانطو که می دانید ما نه تنها در طراحی سایت بلکه برای تمامی کارها به ابزار های کمکی نیار داریم […]
سلام ، بله برای طراحی شما بیشتر میتونید با جی کوئری کار کنید که راحت تره