مجوز دسترسی فایل ها در وردپرس
مقالات وردپرسانواع سطوح دسترسی در وردپرس را بشناسید و بصورت درست آنها را تنظیم کنید ! کدگذاری اصولی حقوق دسترسی در وردپرس و امنیت فایل ها بسیار مهم است ولی در این محتوا آن را برای شما ساده خواهیم کرد .

یکی از کلیدی ترین و مهم ترین بخش های یک سیستم فایل ، مجوز های دسترسی هستند . به کمک مجوز دسترسی فایل ها شما میتوانید تعیین کنید چه کسی میتواند به پوشهها و فایلها دسترسی داشته باشد برای مثال چه کسی قابلیت مشاهده محتوای یک پوشه را داشته باشد و یا میتواند در سرور شما فایل و پوشه جدیدی ایجاد کند یا آن را حذف کند . در این مقاله قصد داریم شما را با مجوز های دسترسی آشنا کرده و همچنین سطح دسترسی استاندارد و اصولی برای فایل ها و پوشه های وردپرس را تنظیم کنیم .
دانستن نحوه تغییر و تنظیم مجوز های دسترسی فایلها یکی از مهارت های ضروری برای پشتیبان های سرور و برنامه نویسان است در برخی موارد برای حل مشکلات سایت ، شما نیاز دارید که مجوزهای دسترسی فایل ها را دوباره پیکربندی کنید تا مشکل برطرف شود در چنین مواردی اگر دانش کافی در مورد مجوز های دسترسی فایل های وردپرس را نداشته باشید ممکن است به سایت خود آسیب وارد کنید و مشکل را چه بسا بدتر کنید و راه نفوذ به سایت خودتون را نیز بازتر کنید . پس باید در تنظیم مجوز های دسترسی برای فایلهای کانفیگ سایت دقت کافی را داشته باشید و حساسیت به خرج دهید.
معرفی مجوز های دسترسی فایل ها
در ابتدا بهتر است کمی در مورد مجوزهای دسترسی قابل اعمال بر روی فایلها صحبت کنیم . شما میتوانید برای یک فایل و پوشه مجوز های Read و Write و Execute را تنظیم کنید . در وردپرس برای این که امنیت سایت بیشتر شود باید دسترسی به فایلهای هسته وردپرس را محدود کنید البته درحال حاضر بصورت خودکار هنگام نصب وردپرس این کار اعمال می شود .
مجوز دسترسی در وردپرس برپایه سیستم های یونیکس است و به این معنی است که میتوان مجوزهای دسترسی زیر را بر روی هر یک از فایلها و پوشهها اعمال کرد :
- Read(r) : یعنی کاربر میتواند محتویات یک پوشه و یا فایل را مشاهده کند
- Write(w) : یعنی کاربر میتوانید اعمالی همچون ایجاد ، حذف و تغییر محتویات یک فایل یا پوشه را انجام دهد
- Execute(x) : این مجوز به کاربر امکان اجرای فایلهایی از یک برنامه و یا اسکریپت را می دهد
در سیستم هاستینگ ، سه گروه کاربری داریم که میتوانیم دسترسی آن ها به فایلها و پوشهها را تنظیم کنیم :
- user : کاربری که فایل یا پوشه را ایجاد کرده در مورد هاست میتوانیم صاحب اصلی یا مدیر هاست را در نظر بگیریم
- group : گروه کاربری که کاربر مدیر عضوی از آن است
- World : به سایر افراد که در گروه کاربری مدیر نباشند و خود مدیر نباشد گفته میشود
بهتر است گروه را بیشتر توضیح دهیم . فرض کنید در یک سیستم 3 یوزر داریم و هر 3 یوزر ، عضو گروه test هستند زمانیکه که یک دسترسی را برای گروه اعمال کنیم تمامی اعضای گروه را شامل می شود برای مثال برای فایل text.txt ما دسترسی read را قرار دادیم و هر 3 کاربر عضو گروه test میتوانند محتویات آن را مشاهده کنند . در حالی که به user اگر دسترسی write را داده باشیم کاربر اصلی سایت که ایجاد کننده و مالک فایل است میتواند محتویاتش را نیز تغییر دهد .
همانطور که در بالا اشاره کردیم ، 3 نوع مجوز دسترسی را میتوانیم تنظیم کنیم که هر کدام یک ارزش عددی خواهند داشت برای دسترسی Read مقدار 4 ، برای مجوز Write مقدار 2 و برای مجوز Execute مقدار 1 در نظر گرفته می شود و برای نشان دادن هر سه مجوز دسترسی کافیست این اعداد را جمع کنیم :
- برای مثال مقدار 0 به این معناست که هیچ دسترسی به فایل نداریم
- مقدار 1 به این مفهوم است که فقط قابلیت اجرای این فایل را داریم
- مقدار 2 به این مفهوم است که فقط قابلیت تغییر این فایل را داریم
- و مقدار 4 به این معنی است که فقط قابلیت خواندن و مشاهده کردن این فایل را داریم
فرض کنید قصد داریم دسترسی اجرا و نوشتن را تنظیم کنیم ، کافیست مقدار 1 و 2 را با هم جمع کنیم و مقدار 3 را تنظیم کنیم
اگر بخواهیم فقط دسترسی اجرا و خواندن باشد کافیست مقدار 1 و 4 را جمع کنیم و مقدار 5 را تنظیم کنیم
برای دسترسی خواندن و نوشتن با هم کافیست 2 و 4 را جمع کنیم و 6 را تنظیم کنیم
و اگر بخواهیم هر 3 دسترسی را داشته باشیم کافیست 1 و 2 و 4 را جمع کنیم و 7 را تنظیم کنیم تا همه دسترسی ها را داشته باشیم
در بالا اشاره کردیم که مجوز دسترسی شامل یک عدد سه رقمی است که هر کدام از رقم ها به ترتیب از سمت چپ برای یوزر ، گروه کاربری و سایر افراد در نظر گرفته شده است و عدد 762 را مثال زدیم بیایید با هم بررسی کنیم این عدد به چه مفهومی است
عدد 7 اولین عدد از سمت چپ است پس مربوط به user است مقدارش 7 است و به این مفهوم است که کاربر ایجاد کننده فایل هر سه مجوز دسترسی Read, Write و Execute را دارد
عدد 6 در جایگاه دوم است پس مربوط به Group است مقدار آن 6 است همانطوریکه در بالا اشاره کردیم این به این مفهوم است که کاربران عضو گروه دسترسی خواندن و نوشتن را دارند چرا که مقدار خواندن 4 و مقدار نوشتن 2 است و در مجموع 6 می شود در حقیقت اعضای گروه قابلیت اجرای این فایل را ندارند
عدد سوم هم 2 است پس مربوط به سایر افراد است . مقدار 2 به این مفهوم است که فقط قابلیت تغییر و یا حذف فایل یا پوشهای که این مجوز دسترسی روی آن تنظیم شده است را دارا می باشند .
چگونه میتوانیم مجوز های دسترسی را تنظیم کنیم
برای این کار کافیست وارد سی پنل شده و ماژول file manager را انتخاب کنید بر روی پوشه و یا فایل مورد نظر راست کلیک کرده و Change Permissions را انتخاب کنید و مجوزهای دسترسی را با استفاده از اعداد بالا محاسبه کرده و اعمال نمائید .
بهترین مجوز دسترسی فایل های وردپرس
پوشه ها : بهترین و استاندارد ترین مجوز دسترسی برای پوشه ها در وردپرس مقدار 755 است این عدد به این مفهوم است که user هر سه مجوز دسترسی را دارد و group و word مجوز های خواندن و اجرا کردن را دارند و نمیتوانند تغییری روی پوشه ها اعمال کنند برای مثال نمی توانند نام آن را تغییر دهند و یا حذف کنند و یا پوشه و فایلی را داخل آن ایجاد و حذف کنند .
فایل ها : بهترین و استانداردترین مجوز دسترسی برای فایلهای داخل وردپرس مقدار 644 است و به این معنی است که user دسترسی خواندن و نوشتن و group و world فقط قابلیت خواندن را دارد در اینجا منظور از خواندن این است : زمانیکه شما سایت را مشاهده میکنید محتویات فایل php قابلیت خواندن را دارد و شما میتوانید نتیجه کدها را مشاهده کنید اما نمیتوانید محتویاتش را تغییر دهید و یا میتوانید تصاویر موجود در سایت را مشاهده کنید.
wp-config.php : میتوان گفت این فایل مهمترین فایل موجود در وردپرس است چرا که اطلاعات اتصال به دیتابیس در داخل آن قرار دارد و باید امنیت آن را حفظ کرد . همانطور که اشاره کردیم بهترین مجوز دسترسی برای فایل ها 644 است برای اینکه بصورت اشتباه این فایل را پاک نکنیم و یا تغییری داخلش انجام ندهیم بهتر است مجوز دسترسی آن را 444 در نظر بگیریم که فقط قابلیت خواندن آن را داشته باشیم . حتی برای افزایش امنیت بهتر است مقدار آن را 440 قرار دهیم که کاربران عادی سایت قابلیت خواندن آن را نداشته باشند .
htaccess. : این فایل نیز یکی از فایلهای بسیار پر اهمیت در یک سرور است در حقیقت همه تنظیماتی که از طریق سی پنل انجام میدهیم داخل این فایل ذخیره میشود پس برای افزایش امنیت مجوز دسترسی آن را 444 در نظر میگیریم .

فیروز بیگلری ، 10 سال است که در زمینه برنامه نویسی وب سایت و همچنین سیستم های عامل فعالیت می کنم . متخصص وردپرس ، PHP کار ، علاقمند به فرانت اند ، تولید محتوا و سئو
نقشه راه فرانت
اگر قصد دارید تا یک طراح ماهر باشید ، ما درست ترین مسیر را برای شما فراهم کردیم و فقط کافیست همراه ما باشید
گاها لازم است تا داخل وردپرس یک آیتم منو ایجاد کنید که فاقد لینک به صفحه یا محتوای خاصی باشد ، در این مقاله تنها در چندخط ، روش ساخت این مدل منوها را یاد خواهید گرفت .
برای شروع طراحی قالب های وردپرسی شما تنها 4 گام اصلی نیاز دارید ! اما آیا تنها نکته مهم ، شناخت این پیشنیاز ها است یا دسترسی به منابعی که آموزش های باکیفیتی جهت یادگیری ارائه کنند ؟ در این مقاله بررسی خواهیم کرد .